Dette er tekstversionen af Opskrifter til kæbeopererede
Klik her for at komme til den grafiske version af Opskrifter til kæbeopererede

Forside - Læs op - Sitemap


Opskrifter til kæbeopererede


8 uger fra skemad til normal kost
De første 2 måneder efter operationen vil der være kostrestriktioner.

Du skal følge kostrestriktionerne for dit operationsforløb for at sikre at knoglerne vokser rigtigt sammen.

Se skema og tips

 

                                            Risengrød

                                            Mad til kæbeopererede

 

 

 

Flydende kost/skemad
Forslag til hvordan du kan variere kosten

Morgen

·     1 portion ymer/ylette/yoghurt evt. med frugtmos

·     Surmælksprodukter med højt proteinindhold (ymer, ylette, skyr)

·      Øllebrød med fløde

·      Havregrød

·      Scramble eggs

·      Risengrød

Frokost/aften

·         Suppe eller en blendet portion af det du plejer at spise beriget med krydderier, krydderurter, fløde, boullion, smør
 

·         Kartoffelmos med blendet kødsauce
 

·         Scramble eggs
 

·         Tun/lakse mousse

Mellemmåltider

·         Smoothie, milkshake, is

·         Koldskål, hytteost eller skyr

·         Proteindrik hjemmelavet eller købt

·         Færdigkøbt kakaomælk

·         Suppe

 

                                                 Smoothis

Mad til kæbeopererede

 

 

Blød kost
Forslag til hvordan du kan variere kosten

Morgenmad

·         Øllebrød med fløde

·         Havregrød

·         Scramble eggs

·         Brød uden kerner og skorpe med smøreost, marmelade, smørepålæg

·         Blødkogt æg

·         Surmælksprodukter med højt proteinindhold (ymer, ylette, skyr)

Frokost/aftensmad

·         Brød uden skorpe med hytteost, salatpålæg, leverpostej, pate

·         Kartofler, mos, pasta, ris

·         Kød (fars af okse, gris, lam, kylling)

·         Fisk

·         Supper

Mellemmåltider

·         Blødt brød / muffins bagt med proteindrikke

·         Drikkeprodukter

·         Frugtmos/grød

·         Milkshakes, smoothies

·         Skyr dessert

·         Pandekager

 

Variationer og inspiration.

I det følgende betyder * at vi har vedlagt en opskrift til
inspiration:

Gratin/småretter

·         Tunmousse/ laksemousse

·         Guacomole

·         Hummus *

·         Salater (kylling, makrel mm)

·         Blomkålsgratin (brug evt. gulerod, broccoli)

·         Lasagne / Kødsovs 

·         Boller i karry

·         Pandekage med fyld

Tilbehør

·         Kartofler (mos)

·         Rodfrugtmos

·         Pasta små suppehorn

·         Ris

·         Risotto *

·         Æggesalat

Supper

·         Legeret suppe

·         Minestrone *

·         Linsesuppe *

·         Gullashsuppe *

·         Tomatsuppe *

·         Kartoffel/porresuppe *

 

                                                            Tomatsuppe

Mad til kæbeopererede

 

 

Fisk

·         Dampet fisk
 

·         Laks *
 

·         Fiskefrikadeller
 

·         Rogn
 

·         Rejer (kan blendes kort)
 

·         Tun

 

Kød

·         Fars (okse, gris, lam, kylling, kalkun)

·         Kødboller

·         Pate

·         Lasagne

·         Forloren hare

·         Farsbrød

·         Blendet stegt bacon.

Dessert

·         Is (softis) Cacaomælk med vanilie is

·         Fromager

·         Frugtgrød

·         Budding

·         Chokolademousse

·         Koldskål (Kammerjunkere kan blendes)

·         Skyr dessert*

·         Pandekager *

 

                                                    Is

Mad til kæbeopererede

 

 

Drikke

·         Juice

·         Milkshakes

·         Smoothies

·         Cacaomælk

·         Mælk, kernemælk

·         Malt øl

·         Ingefærte *

·         Mokkacacaodrik *

·         Proteindrik

Krydderi – forslag til hvilke krydderier, du kan bruge i maden

·         Kanel

·         Vanilje

·         Krydderurter

·         Krydderier

·         Chili

·         Hvidløg

·         Peberrod

·         Pesto Rød/ grøn

·         Citron / lime


Færdig køb “ I en ruf”

·         Arla supper

·         Færdigdrikke Cultura, drikkeskyr, koldskål eller lignende

·         Danone

·         Arla Proteino Plus

 Etnisk islæt

·         Squash, aubergine, tomater fyldt *

·         Linsesuppe *

·         Falafel *

·         Tofu

·         Ravioli

·         Sushi

OPSKRIFTER:

Mokkacacaodrik

·         Kaffe, cacao, is, flødeskum.

Øllebrød

·         2 1/2 skive rugbrød

·         2 dl vand

·         2 dl hvidtøl

·         2 tsk. brun farin/sukker

Rugbrødet sættes i blød i vandet i 1 time. Hvidtøl tilsættes og det koger i ca. 10 min. Tilsæt sukker. Serveres med fløde/mælk.

Risengrød 2 portioner

·         1 1/2 dl vand

·         60 g grødris

·         1/2 l sødmælk

·         1/4 tsk. salt

Bring vand og grødris i kog.
Koges ca. 50 min ved svag varme.
Rør i grøden en gang i mellem.
Serveres med smørklat, kanel-sukker og hvidtøl eller saftevand


Tip: Lav dobbelt portion og tag halvdelen fra inden saltet tilsættes. Bruges til ris a la´man uden mandler.

 Linsesuppe

·         1 løg

·         2 fed hvidløg

·         2 gulerødder

·         3 kartofler

·         Frisk ingefær

·         Frisk chili

·         2 dl grønne eller røde linser

·         Karry

·         Paprika

·         1 l boullion

·         1 dåse flåede tomater

Grøntsagerne svitses i olie med krydderierne. Boullion hældes over resten af ingredienserne puttes i og koger 1/- 3/4 time. Blendes.

Gullasch suppe med fars (stor portion)

·         800 g oksefars

·         2 løg

·         2 l boullion

·         5 fed hvidløg

·         3 spsk rosenpaprika

·         3 spsk oregano

·         1 kg kartofler

·         1 kg gulerødder

·         3 peberfrugter

·         1 dåse flåede tomater

·         1 glas rødvin

Svits kødet og svits løgene. Tilsæt boullion med krydderierne. Derefter tilsættes resten af ingredienserne. Lad suppen simre en time. Kan blendes.

Kartoffel/porre-suppe (ca. 4 dl)

·         175 g kartoffel

·         25 g løg

·         75 g porre

·         2 del boullion

·         1 dl fløde

·         Salt og peber

·         Drys evt. med stegt blendet bacon

 

                                                     Kartoffel/porresuppe

Mad til kæbeopererede

 

 

Tomatsuppe (ca .4 dl)

·         2 spsk smør/olie

·         2 spsk hvedemel

·         3 dl tomatjuice

·         ½ boullionterning

·         1 dl fløde

·         1 pasteuriseret æggeblomme

·         Salt og peber

Fedtstof og hvedemel røres sammen i gryden. Tilsæt tomatjuice og boullion. Lad suppen koge 5-10 minutter.
Fløde og æggeblomme blandes og tilsættes.

Har du brug for pizzasmag så tilsæt 1- 2 spsk. grøn pesto.

Minestronesuppe

·         200 g fint hakket bacon

·         200 g fars

·         3 løg

·         3 gulerødder

·         ¼ hakket kålhoved

·         Timian

·         1 dåse flåede tomater

·         1 lille dåse koncentreret tomatpure

·         2 l bouillon

·         2 kartofler

·         1 ½ dl ærter

·         200 g bønner

·         4 fed hvidløg

·         1 frisk chili

·         300 g kikærter

·         2 dl olivenolie

·         3-4 fed hvidløg

·         Citronsaft

·         Salt og peber

Koges og blendes. Tilsæt evt. kogte suppehorn til sidst.

 

                                                     Minestronesuppe

Mad til kæbeopererede

 

 

Hummus

·         300 g kikærter

·         2 dl olivenolie

·         3-4 fed hvidløg

·         Citronsaft

·         Salt og peber

·         Tahin sesampasta (kan undlades)

Kikærterne udblødes i vand i 10 timer. Kog dem i vand i 1 ½ time. Køles af. Alle ingredienser blendes i foodprocessor.

Kartoffel og laks

·         Kartofler

·         Broccoli

·         Laks

·         Salt og peber

·         Smør

·         Mælk/fløde

Mos kartofler og broccoli. Tilsæt smør og mælk. Tilsæt plukket laks (røget eller dampet efter smag).
Kan gratineres i ovnen.

Falafel

·         500 g kikærter

·         3/4 dl vand

·         1 sammenpisket æg

·         Salt og peber

·         Frisk persille

·         Friske korianderblade

·         ½ tsk cayennepeber

·         1 fed hvidløg

·         1 spsk tahin

·         50 g brødkrumme (franskbrød)/rasp

·         50 g hvedemel

·         Olie til stegning

Kikærter sættes i blød i 10 timer. Hak eller blend dem derefter.
De øvrige ingredienser bortset fra olie og mel tilsættes. Rulles til kugler på valnøddestørrelse. Rulles i mel. Steges i en gryde med olie, drypper af på køkkenrulle.

 

 

                                                    Falafel

Mad til kæbeopererede

 

 

 Risotto

·         2 spsk olie

·         1 løg

·         2 fed hvidløg

·         350 g arborio ris (risotto-ris)

·         1 ½ l varm bouillon

·         125 ml hvidvin

·         Revet parmesan

·         10 g smør

·         Fyld: Kan være asparges eller champignon.

Brun løg og hvidløg i olien. Når de er klare tilsættes risene.
De steger med ca. 2 min. Vinen røres i. Tilsæt en 1/3 af bouillonen – væsken absorberes over ca. 20 min. Rør og tilsæt resten af væsken.
Tilsæt asparges eller champignon ca. 10 før retten er færdig.
Til sidst røres revet parmesan og en klat smør i.

Aspargessuppe 2 portioner

·         10 g smør eller oliemargarine

·         1 spsk. hvedemel

·        
2 dl grønsagssuppe

·         1 dl apargesvand

·         1 1/2 dl fløde

·         2 pasteuriserede æggeblommer

·         salt, peber

·         evt. bouillon

Smelt fedtstoffet i en gryde og tilsæt melet.

Grønsagsbouillon og aspargesvand tilsættes under omrøring. Suppen koger ca. 10 min. ved svag varme.

Fløden tilsættes.

Æggeblommerne røres sammen med 1 knivspids salt og lidt af suppen. Hældes i gryden.

Gryden tages af varmen med det samme. Smages til med salt og peber.



Krydret suppe 2 portioner

·         1 tsk. fedtstof1 tsk. ostindisk karry

·         1 lille løg (50 g)

·         5 forårsløg (ca. 100)

·         2 fed knust hvidløg

·         2 tsk. fintrevet, frisk ingefær

·         1 dåse kokosmælk

·         3 dl sødmælksalt

Opvarm fedtstoffet i en gryde. Svits karry, løg, hvidløg, ingefær og forårsløg. Må helst ikke tage farve.

Tilsæt kokosmælk, sødmælk og salt.
Kog suppen ved svag varme i ca. 10 min. Blendes.

Variation: 300 g hakket oksekød kan svitses i karry og tilsættes efter suppen er blendet. 300 g kylling kan svitses med fra starten og blendes med suppen.


Peberfrugtsuppe 2 portioner

·         15 g fedtstof

·         1 hakket løg

·         1 rød peberfrugt

·         5 dl hønsebouillon (vand + terning)

·         1/2 spsk. sød chilisauce1/4 tsk. edelsüsspaprika

·         75 g flødeost naturel

·         1/2 dåse flåede tomater
salt, peber

Varm fedtstoffet i en gryde. Svits løg og peberfrugt i ca. 2 min.
Tilsæt bouillon og kog op.
Tilsæt chilisauce, paprika og flødeost under omrøring.
Lad suppen koge ved svag varme til osten er smeltet.
Tilsæt tomater og bring suppen i kog. Blendes.
Smag til med salt og peber.
Variation: 150 g hakket kalkunkød kan svitses i paprika og tilsættes ved servering.


Pandekager

·         250 gr hvedemel

·         ½  tsk.salt

·         2 tsk. sukker

·         3 æg

·         4 dl sødmælk

·         1 dl øl (pilsner)

·         3 spk olie til stegnings

Pisk alle ingredienserne sammen og bag pandekagerne på panden.

 

                                                                 Pandekager

Mad til kæbeopererede

 

 

Skyr dessert (2 portioner)

·         80 g skyr naturel

·         20 g piskefløde 38%

·         0,5 tsk. vaniljesukker

·         1 spsk. sukker

Fløden piskes let til skum.
Skyr, sukker og vaniljesukker blandes sammen.
Den letpiskede flødeskum vendes i skyrblandingen.

Serveres gerne med eksempelvis frugtgrød eller frisk frugt

Kærnemælkssuppe 2 portioner

·         1 spsk. Maizena

·         1/2 l kærnemælk

·         1/2 dl fløde

·         2 spsk. sukker eller efter smag

·         2 æggeblommer

·         Eventuelt 1/4 tsk. revet citronskal eller vanillesukker


Kærnemælk, fløde, maizena, sukker og æggeblommer piskes sammen i en gryde.
Varmes til lige under kogepunktet under stadig omrøring.
Smages til med sukker og eventuelt citronskal eller vanillesukker.
Serveres gerne med en klat flødeskum.

Lad dig inspirere af de produkter der er fremme i årstiden.

 

                                                    Frugt og grønt

Frugt og grønt forside

 

 

 

Du kan anskaffe kogebogen ”Synk Let – Mad til dig med synkebesvær” hos Kræftens Bekæmpelse påwww.kraeftcenter-kbh.dk

Andre gode opskrifter kan findes på følgende:

Adosan- energi og proteintilskud

Lokkemad fra mejeriforeningen

Næringsrige drikke

Vegetar/veganer

»


Lad dig inspirere af de produkter der er fremme i Årstiden.

 

 

Frugt

Grøntsager

Fisk

Forår

Rabarber

Radiser
Asparges
Spinat
Squash
Gulerødder
Spidskål

Rejer
Hornfisk
Rogn
Sletvar

Sommer

Blommer
Jordbær
Ribs
Solbær
HIndbær
Kirsebær
Hyldebær
blåbær

Ærter
Gulerødder
Nye kartofler
Tomat
Blomkål
Agurk
Spidskål
Persille

Makrel
Sild
Multe
Rødspætte

Efterår

Æbler
Pærer
Brombær

Rodfrugter
Porrer
Bønner
Selleri
Kål

 

Vinter

Appelsiner(saften)
Pærer
Æbler

Rodfrugter
Majs
løg
Linser
Kål

Ørred
Kuller
Torsk

 




Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk