Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Blød konsistens

Denne information er til dig, der har fået spise- og synkeproblemer efter en apopleksi samt til dine pårørende.
Nedenfor får du information om, hvordan du kan kompensere for dine spise- og synkeproblemer. Informationen skal ses som et supplement til den vejledning du får af personalet på afdelingen.


Blød konsistens
Blød konsistens er findelt og hakket kost. Maden skal være blød, mør og let at tygge, fri for kerner, skorper og uden "pynt". Fx brød uden skorper og kerner, havregrød, kogte kartofler, kogte grøntsager, dampet findelt fisk, hakket kød uden stegeskorper (herunder kødboller, frikadeller, kødrand, patéer, leverpostej). Kager må ikke indeholde nødder og lignende.


Mad og drikkekonsistenser
Din ergoterapeut har vurderet, at du skal have kost af:
□  Sondeernæring
□  Cremet konsistens
□  Gratin
□  Blød kost
□  Normal kost

Tynde væsker er ofte sværere at synke end tyktflydende væsker. Der findes fortykningsmidler, der kan tilsættes tynde væsker.

Dine drikkevarer fortykkes til samme konsistens som:
□  Sirup
□  Kakaomælk
□  Ingen fortykkelse


Måltidet
Når det er svært at spise og synke, kan det hjælpe at være opmærksom på følgende:
• Sid i en god siddestilling med begge ben på gulvet og bagdelen tilbage i stolen. Gerne på en almindelig spisestuestol
• Læn overkroppen lidt frem over bordet
• Brug så vidt muligt din lammede arm til at spise eller drikke med, eller støt omkring tallerken, glas, brød eller smørskål
• Hvis ikke der er funktion i armen, hviler den på bordet under måltidet
• Sid med hagen lidt nedad under synkning
• Spis små mundfulde og synk helt før næste mundfuld
• Skab ro om måltidet og giv dig god tid


Spise og synkeproblemer
Lammelser og føleforstyrrelser i ansigt, mund og svælg kan give dig problemer med at tale, spise og drikke.

Den halvsidige lammelse kan i siddende stilling give dig tendens til at falde sammen i krop og nakke.

Denne siddestilling kan sammen med lammelser og føleforstyrrelser i ansigt, mund og svælg gøre det svært at tygge og synke maden.

Ved synkeproblemer kan konsekvensen også være, at du har svært ved at holde vægten og få væske nok.

Hoste under måltidet eller gentagne lungebetændelser er ofte tegn på, at der er synkeproblemer.

Der laves løbende synkevurderinger af ergoterapeuten for at undersøge, om du kan få en anden kost-/væskekonsistens.


Den normale synkeproces foregår automatisk, men omfatter flere væsentlige delprocesser:
 

Gratinkost Billede1
Føden skubbes bagud i munden.

Gratinkost Billede 2
Ganesejlet lukker for næsehulen.

Gratinkost Billede 3
Strubelåget lukker for luftrøret, og føden skubbes derefter ned i spiserøret.

 

RSD SVS logo


 



Siden er sidst opdateret 12-3-2019



Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk