Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

 Header SVS april 09Til Region SyddanmarkTil forsiden


Lumpektomi og lille onkoplastik og SN

Brystbevarende operation med plastikkirurgisk korrektion (onkoplastik) samt sentinel node (skildvagtslymfeknuden)

Denne vejledning retter sig til dig, der skal have foretaget brystbevarende operation pga. brystkræft. Den beskriver operationen, forberedelser før operationen og efterforløbet. Læs denne vejledning grundigt.

Hvis det område, man skal fjerne, er stort i forhold til brystets størrelse, eller hvis knuden sidder et ”dumt” sted, f.eks. lige under brystvorten, bliver det kosmetiske resultat dårligt ved en traditionel brystbevarende operation.

 

I dag kan vi tilbyde plastikkirurgisk korrektion (onkoplastik) i samme operation for at forbedre det kosmetiske resultat. For at forme brystet efter at knuden er fjernet, er der ofte behov for at ”låne” væv fra andre steder i brystet eller fra siden, og arføringen bliver mere omfattende.

Hvem kan blive tilbudt denne type operation?

  Kvinder, der skal have fjernet brystvorten pga. knudens beliggenhed

  Kvinder med store knuder, som ellers skulle have fjernet hele brystet

  Kvinder, der skal have lavet brystbevarende operation, hvor man skønner at det kosmetiske resultat ikke vil blive tilfredsstillende uden plastikkirurgisk hjælp (ca. 15-20%)

 

Der kan være forskellige årsager til, at det rent teknisk ikke kan lade sig gøre at tilbyde dig brystbevarende operation med plastikkirurgi.

Der kan også være andre ting, f.eks. alvorlige helbredsproblemer, rygning eller svær overvægt, der gør, at man ikke kan tilbyde plastikkirurgisk korrektion af brystet. Ved samtalen med plastikkirurgen vil du få besked på, om denne operationstype er en mulighed for dig.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foretages i fuld bedøvelse.

Knuden fjernes med en sikkerhedszone af normalt brystvæv omkring. Der bliver sat små titaniumklips ind i det område, hvor knuden sad, for at guide strålebehandlingen. Herefter formes brystet ved at forskyde raskt væv ind i det hulrum, der opstod, hvor knuden blev fjernet. Plastikkirurgen aftaler arføring med dig inden operationen.

Det er vigtigt at vide, om sygdommen har bredt sig til lymfeknuderne i armhulen.

Hertil benytter man en teknik, hvor man lokaliserer de første lymfeknuder, der modtager lymfevæske fra den del af brystet, hvor kræftknuden sidder. Denne eller disse lymfeknuder kaldes skildvagtslymfeknuder eller ”sentinel node”.

Du får i starten af operationen et radioaktivt sporstof og et blåt farvestof sprøjtet ind omkring knuden eller brystvorten, således at skildvagtslymfeknuderne bliver fundet ved hjælp af radioaktivitet og farve. En til tre lymfeknuder bliver fjernet fra armhulen og sendt til hasteundersøgelse.

Hvis man under operationen finder forandringer i skildvagtslymfeknuden, der viser, at kræften har spredt sig og er begyndt at vokse i over 2 mm, vil operationen blive udvidet med fjernelse af alle de lymfeknuder, der hører til brystet, for at standse sygdommen i armhulen. Ellers bliver der ikke opereret mere i armhulen.

Hos ganske få patienter, finder man forandringer i skildvagtslymfeknuden ved den endelige mikroskopi, som ikke er blevet opdaget ved hasteundersøgelsen. I så fald bliver resten af lymfeknuderne fjernet ved en ny operation i fuld bedøvelse.

Det første døgn efter operationen kan urin og afføring være blålig på grund af farvestoffet.

Hvad er risikoen ved operationen?

Særligt for din operation i brystet:Når det fjernede væv er blevet undersøgt, kan det vise sig, at celleforandringerne er mere udbredte end forventet. I så fald skal man fjerne mere væv, og i sjældne tilfælde kan man blive nødt til at fjerne hele brystet ved en ny operation.

Hvis der er dårlig blodforsyning til brystvævet i ophelingsfasen, kan man risikere dårlig sårheling eller vævsdød af hud omkring arrene eller brystvorten. Arvævsdannelse inde i brystet (fedtnekrose) kan føles som en knude men er helt ufarligt.

I meget sjældne tilfælde kan det ikke lade sig gøre at bevare brystet trods plastikkirurgiske teknikker, og man kan i så fald blive nødt til at fjerne hele brystet.

Generelt for alle plastikkirurgiske brystoperationer: Der kan opstå behandlingskrævende blødning eller betændelse i operationsfeltet. Der kan være forbigående eller permanent påvirket følesans omkring arrene, og i nogle tilfælde kan følesansen være nedsat i større dele af brystet, armhule og indersiden af overarmen. Arrene kan blive fortykkede og breddeøgede, og barmen kan blive asymmetrisk. Ved forsinket sårheling og vævsdød kan man risikere, at efterbehandlingen bliver udskudt.

Særligt for operation i armhulen: Hvis alle lymfeknuderne fjernes, vil der i en periode efter operationen samle sig lymfevæske i armhulen (”serom”). Dette er helt ufarligt men kan være generende. Sygeplejerskerne i Brystklinikken kan tømme seromet for dig.

På længere sigt kan der opstå lymfødem, der er en kronisk hævelse af armen, og der kan komme permanente føleforstyrrelser på indersiden af overarmen. Dette kan også forekomme, selvom der kun udføres skildvagtsoperation, om end risikoen er meget mindre.

Generelt om forberedelser før operation:

Forundersøgelse

En brystkirurg undersøger og informerer dig om operationen, forventet resultat, risiko og forholdsregler. Sammen tager I stilling til, hvordan operationen skal foregå.

Inden operationen skal følgende være udført:

  Lægen optager journal

  Nødvendige blodprøver og hjertekardiogram tages på laboratoriet

  Du taler med en narkoselæge eller narkosesygeplejerske om bedøvelsen

  Instruktion i øvelser af fysioterapeut

Du aftaler med personalet om disse undersøgelser bliver foretaget samme dag, eller om du skal komme en anden dag.

  Du modtager skriftlig information og indlæggelsesbrev med operationsdato.

Blodfortyndende medicin

Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du:

  Til forundersøgelsen aftale om du skal holde pause og hvordan

  Hold altid pause i 7 dage med kosttilskud (hvidløg, ingefær, fiskeolie, ginseng, E-vitamin mfl.)

Rygning

Rygning øger risikoen for dårlig sårheling, vævsdød og infektion. Hvis det kan lade sig gøre (af hensyn til dit sygdomsforløb), tilrådes 6 ugers rygeophør før operationen og mindst 2 uger efter operationen.

Hjælp til rygestop kan aftales ved forundersøgelsen.

Faste

I samråd med lægen og anæstesipersonalet er det aftalt, hvorledes du skal bedøves. Du skal forholde dig til denne aftale og vejledningen, ”Anæstesi – Det du skal vide, før du skal bedøves”.

Operationsdagen

Du skal møde fastende i Center for planlagt kirurgi iht. dit indlæggelsesbrev. Kirurgen kommer og taler med dig, inden du bliver bedøvet. Der bliver tegnet på huden og taget fotos til dokumentation.

Du har taget et bad om morgenen i henhold til patientinformation ”Badning før operation” og fulgt forholdsreglerne – ingen creme, smykker mv.

Du skal fjerne hår i armhulerne med en klipper om morgenen på operationsdagen. Du må ikke bruge en skraber, da du kan få små sår og rifter. Har du ingen klipper, kan du låne en på afdelingen, når du kommer.

Hvordan forbereder jeg mig bedst til operationen?

HUSKELISTE

1 uge før:               Hold pause med kosttilskud

1 uge til en dag før:  Hold evt. pause med medicin efter aftale med din kirurg eller narkoselæge

Operationsdagen:     Faste. Brusebad. Ingen hudcreme. Hårfjernelse.

Hvad sker der efter operationen?

Indlæggelse: De fleste patienter kan udskrives få timer efter operationen.

Smerter: De fleste vil opleve smerter/spænding i operationsområdet efter operationen. Smerterne aftager i løbet af den første uges tid. Du vil få fast smertestillende medicin efter operationen, suppleret med hurtigvirkende morfin-lignende medicin som du kan tage ved behov.

Støttestrømper: For at forebygge blodpropper i benene får du støttestrømper på. Det er stramme strømper, som du skal have på under og efter operationen. Strømperne skal anvendes, indtil du går oppe og er ligeså aktiv, som du plejer.

Blodfortyndende behandling: Du får indsprøjtning med blodfortyndende medicin under eller efter operationen. Hvis lægen vurderer, at du har særlig høj risiko for blodpropper, skal du have forebyggende behandling i længere tid (max 4 uger).

Bandager: Et døgn efter operationen må du gå i almindeligt brusebad. De inderste plastre (micropore eller steristrips) kan godt tåle, at du går i bad med dem. Dup dem tørre med et håndklæde eller lad dem lufttørre. Du skal lade de inderste plastre sidde, indtil du møder til første kontrol i ambulatoriet.

Støttende BH: Du får udleveret en blød BH, som du skal bruge dag og nat i tre uger og derefter tre uger i dagtiden. Hvis du har ar i furen under brystet, må du ikke bruge bøjle-BH de første tre måneder efter operationen.

Fysisk aktivitet: Du må gå ture mv. allerede dagen efter operationen, men du skal undgå sportsaktiviteter de første to uger. I seks uger må du ikke styrketræne med armene, løfte rigtig tungt eller løbe, danse mv. så barmen hopper. Du må først køre bil, når du kan bruge begge dine arme frit, og når du er stoppet med de stærke smertestillende tabletter.

Arbejde/sygemelding: To ugers sygemelding er tilstrækkeligt for de fleste; men hvis du har fysisk anstrengende arbejde, kan længere sygemelding være nødvendig. Din egen læge kan skrive lægeerklæring til din arbejdsgiver.

Ambulant kontrol: Du skal møde til samtale hos kirurgen i Brystklinikken 1 – 2 uger efter operationen. Du vil få svar på undersøgelse af det fjernede væv og besked om den endelige plan for efterbehandling. Kirurgen henviser dig til videre behandling på Onkologisk afdeling.

Efterbehandling: Alle som får foretaget en brystbevarende operation skal have strålebehandling på brystet. Dette foregår i Vejle. Efterbehandlingen kan også bestå af medicinsk behandling. Det er Onkologisk afdeling i Esbjerg, som står for efterbehandlingen.

Årskontrol: Det kosmetiske resultat kan forandres over tid, af ardannelse og f.eks. skrumpning af væv efter strålebehandling. Derfor bliver du kaldt ind til efterkontrol hos din kirurg ca. 1 år efter endt behandling.

Mammografi-kontrol: Du vil blive indkaldt til mammografi og ultralydsscanning ca. 1,5 år efter operationen. De fleste vil derefter kunne gå til almindelige screeningsmammografier (i screeningsbussen) hvert 2. år.

Behandling af ar: Brug Micropore plaster på arrene de første tre måneder. Skift plastret når det bliver ”nusset”, ca. hver til hver anden uge. Plastrene mindsker risikoen for, at arrene bliver fortykkede og breddeøgede. Undgå sollys direkte på arrene det første år. Arrene kan tåle almindelig fugtighedscreme, når de er helt helet op efter et par uger.

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på efter operationen?

Blødning: Det er normalt, at det siver med blod gennem plastrene de første dage. Læg sugende forbinding i BH’en, og skift det efter behov. Du behøver ikke at have ”rigtige” forbindingsmaterialer – trusseindlæg eller sammenfoldet køkkenrulle er ligeså fint, når det lægges udenpå de inderste plastre.

Indvendig blødning (hæmatom): Pludselig hævelse (og evt. misfarvning), der kommer i løbet af de første døgn, kan være tegn på indvendig blødning. Dette kan i nogle tilfælde være operationskrævende.

Betændelse: Rødme, varme, langsom hævelse, feber og tiltagende smerter kan være tegn på betændelse. Betændelse viser sig oftest efter 3-5 dage men kan også opstå senere. Dette kan oftest behandles med antibiotika.

Serom: Ved større hulrum i operationsfeltet kan der samle sig sårvæske, der gør, at området hæver op. Serom er helt ufarligt, men hvis hævelsen bliver så stor, at den generer, skal du kontakte Brystklinikken, så væsken kan blive tømt ud.

Vandladning: Hvis du ikke kan lade vandet efter operationen, selvom du føler trang, skal du kontakte os. Dette for at undgå varig skade på blæren.

 

Kontaktinformation:

Center for planlagt kirurgi kan kontaktes indtil kl. 17:30 på operationsdagen på telefon 79183008

Brystkirurgisk klinik kan kontaktes mandag – fredag kl. 8-15 på 79182337

Sengeafdeling 251 kan kontaktes ved akut behov øvrige tider på døgnet, på telefon 79185408

 

Venlig hilsen

Personalet i Brystkirurgisk klinik

 

RSD SVS logo

 


Siden er sidst opdateret 22-11-2019Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk