Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilNyhedsbrevpilNyhedsbrev 2. maj 2018pilForskning: Ostescanner skal gøre klogere på fedtlever

Forskning: Ostescanner skal gøre klogere på fedtlever

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 2. maj 2018

En ostescanner spiller en væsentlig rolle i et nyt, stort leverforskningsprojekt på Sydvestjysk Sygehus. Med den skal det de kommende år undersøges, hvad det betyder for leveren, når svært overvægtige mennesker får en fedmeoperation - eller ikke gør.
 

SVS-NYT
Læge Mette Munk Lauridsen i gang med fibroscanneren, der i sygehusverdenen anvendes til at måle leverstivhed, mens den ude i mejeriindustrien tjener det formål at fastslå ostes modenhed.   
 

Ost og lever. Umiddelbart to ret forskellige ting - og så alligevel ikke, for gennem mange år har mejeriindustrien målt ostes modenhed ved at sende små mekaniske bølger af sted mod den. Metoden har de senere år fundet vej til flere sygehuse, hvor den smertefrit og effektivt kan måle leverstivheden hos patienter på samme måde som mejeristerne tager temperaturen på ostes modenhed. Til dagligt kaldes scanneren en fibroscanner.

Også Sydvestjysk Sygehus har erhvervet sig en "ostescanner". Til daglig er den at finde i ambulatoriet, hvor blandt andre læge Mette Munk Lauridsen tager imod patienter.

- Når en patient henvises fra egen læge handler det i første omgang om at udelukke alvorlig leversygdom og der kan vi bruge scanneren, der er både nem og hurtig. Vi sætter scannerhovedet på huden over leveren og skyder så mekaniske bølger gennem levervævet. Man kan sammenligne det med at prikke til en budding og se hvor godt den blævrer. Scanneren opfanger så, hvor stiv leveren er. Hvis den er meget stiv, så er der arvæv eller betændelse, men er den blød og fin, så kan vi udelukke alvorlig sygdom, forklarer Mette Munk Lauridsen, der ikke bare arbejder som læge, men også bruger halvdelen af sin arbejdstid som projektansvarlig for et større forskningsprojekt i sin spæde start.


Sydvestjysk Sygehus og Mette Munk Lauridsen samarbejder med Center for Leverforskning på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitets nye grundforskningscenter ATLAS, der har til opgave at skabe viden om, hvordan cvelletyper i lever og fedtvæv ændrer sig under fedme. Sidstnævnte står for den mere innovative del af projektet, mens Mette Munk Lauridsen og SVS har fat i den mere kliniske og håndgribelige del af forskningsprojektet, der - for SVS' del - skal gøre klogere på, hvad en fedmeoperation gør af forskel, når man på grund af sin fedme har fedtlever.


- Vi kommer ind i billedet, fordi vi som regionens bariatricenter modtager svært overvægtige patienter op til 250 kilo. De er oplagte at kigge på, fordi fedtlever er noget man har, når man er overvægtig og i særdeleshed, når man samtidig har diabetes.


Patienterne følges nøje
Patienterne skal følges gennem flere år. Første gang når de henvises til fedmeoperation, anden gang når de ved egen hjælp har tabt de påkrævede otte procent af deres kropsvægt og er klar til operation, mens tredje gang er to år efter operationen.

- Når de er opereret, taber de sig typisk 30, 40 eller op mod 50 procent af deres overskydende kropsvægt, så vi vil gerne se dem så lang tid efter for at se, hvordan de er landet rent levermæssigt. Er der stadig fedt i leveren eller er de måske endt med en masse arvæv i leveren som reaktion på en lang periode med fedtleverbetændelse, siger Mette Munk Lauridsen.
 

Svarene på spørgsmålene holdes op mod en kontrolgruppe af svært overvægtige borgere, der ikke har ønsket en fedmeoperation. Disse er vigtige, fordi man med forskningen håber at blive klogere på, hvad der henover årene sker med leveren, hvis man har fedtlever på grund af overvægt og får foretaget en fedmeoperation kontra hvis man ikke reducerer sin vægt.     


Fibroscanneren bliver en væsentlig del af forskningsprojektet - præcis ligesom den allerede er i Mette Munk Lauridsen og hendes lægekollegers hverdag i ambulatoriet, og der er absolut ingen grund til at tro, at behovet for den bliver mindre i fremtiden.


- Om ikke ret mange år vil fedtlever på grund af overvægt være den hyppigste årsag til behov for levertransplantation. Faktisk så er kurven for, hvor meget alkohol og fedme betyder for leveren ved at krydse hinanden nu, og det er ret vildt. Tæt på en tredjedel af verdens voksne befolkning er overvægtige, siger Mette Munk Lauridsen.

De første patienter ventes inkluderet i projektet i løbet af de kommende måneder.  

 

 


 


Siden er sidst opdateret 2-5-2018Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk